Vanliga frågor om microcement

Välkommen till Cemher Microcement – din pålitliga partner för högkvalitativa och prisvärda microcementprodukter!

Varför ska du välja Cemher Microcement?

Vi erbjuder över 10 olika typer av microcement, var och en speciellt utformad för olika ytor. För oss är det viktigt att våra kunder känner sig trygga med sitt val och att de får en högkvalitativ produkt till ett rimligt pris.

Är Cemher välkänt inom microcementbranschen?

Cemher har varit en ledande aktör inom microcement i över sex år och har även tillverkat produkter för andra varumärken i över 30 år. Våra produkter säljs internationellt, från Australien och Kina till länder över hela Europa. Vi har även varit pionjärer inom branschen genom att lansera produkter som epoxi microcement (Microröck) och "pasta" pigment.

Har ni instruktioner och kundsupport?

Absolut! Vi tillhandahåller instruktioner för olika typer av ytor, och vår kundsupport finns alltid till hands för att ge dig ytterligare information och vägledning, helt kostnadsfritt. Dessutom erbjuder vi möjligheten att boka tid för personliga förklaringar eller delta i kurser som vi håller i Helsingborg.

Varför säljer ni era microcement-kits till ett lägre pris än konkurrenterna?

Vi kan erbjuda våra produkter till betydligt lägre priser än våra grannländer tack vare vår breda produktportfölj som inkluderar andra byggmaterial på www.mediterraneokakel.com. Detta gör att vi kan hålla våra priser konkurrenskraftiga och samtidigt täcka våra kostnader.

Varför innehåller era microcement-kits mer material än vissa konkurrenters kits?

Våra kits är utformade för att tillhandahålla tillräckligt med material för att slutföra ditt projekt. Ibland kan det finnas lite extra material, vilket kan vara användbart om du behöver mer eller om du upplever några mindre problem under appliceringen. Det kan initialt verka dyrare jämfört med andra kits som innehåller mindre material, men vårt fokus ligger på att ge dig tillräckligt med material för att säkerställa ett hållbart och kvalitativt resultat.

Är det svårt att applicera microcement själv?

Att applicera microcement kan vara en utmaning beroende på dina färdigheter och erfarenhet inom puts eller spackling. Personer med tidigare erfarenhet av liknande arbeten (putsning eller spackling) tenderar dock att lyckas väl. Vi rekommenderar inte att nybörjare utan erfarenhet försöker sig på detta utan gedigen förberedelse och tålamod. Det är också värt att notera att vissa kunder har uppnått resultat som överträffar professionella hantverkares arbete, vilket visar på produkternas användarvänlighet och höga kvalitet.

 

Varför väljer man microcement?

Microcement passar när man vill ha en betongkänsla hemma, trots att färgen kan bli olika än betong. Fördelar med materialet är att ytan blir slittålig samt att man slipper fogar som kan samla smuts. Dessutom går det att applicera microcement direkt på flera olika material, vilket innebär att man slipper ta bort exempelvis en bänkskiva, ett stänkskydd eller det kakel som man vill fräscha upp och täcka över. Microcement är även lättare än betong och enkelt att rengöra.

Var kan jag använda Microcement?

Det finns olika microcement som passar till olika bruk, men microcement passar till nästan alla platser.

MicrOne är lämpligt nästan alla utrymme inomhus och fasader.

Microröck är lämpligt till uteplats som balkonger, trappor utomhus, poolen, golv av restauranger, hotell eller platser med hårt slitage.

Microlevel och Microdur (den kallade vanligt microcement) blir lämpligt till alla vanliga rum som hall, inomhus trappan, vardagsrummet, väggarna och så vidare, men vi rekommenderar MicrOne för det på grund av det är mycket lättare och snabbare att jobba med.

En av de absolut bästa sakerna med Microcement är att det kan appliceras på nästan vilken yta som helst och man brukar inte behöva riva ner det som man vill renovera. 

Är microcement certifierad för badrum ?

GVK säger att microcement är ett ytskikt precis som vilken kakel-, eller klinkerplatta som helst som du finner ute i handeln. Det finns ingen certifiering för ytskikt i Sverige utan vad som är viktigt är att ditt tätskikt är godkänt. Mer info på GVK

https://www.gvk.se/branschregler/fragor-och-svar/ar-produkten-godkand/ar-microcement-eller-liknande-ytskikt-godkant-i-badrum/

BKR gäller bara om ytskikt är kakel och klinker, alla andra ytskikt som microcement, natursten och plastmatta gäller inte för BKR. I alla fall, BKR ger garanti om hantverkaren betalar BKRs försäkring, tvärtom är hemförsäkring och hantverkaren som tar ansvar av garanti.

Föreningen och försäkringsbolaget vill att tätskikten görs enligt BKR eller GVK regler och av en auktoriserad hantverkaren. De vill ha bevis av det via bilder, fakturor och hantverkaren, men de kräver inte intyg från BKR eller GVK.

 

 

Får man applicera microcement på golvet om det finns golvvärme ? 

 Vid applicering måste golvvärme bli stängt, men golvvärme påverkar inte microcement. Mycket mer info kommer i instruktionerna

 

Är det halkfritt ? 

Ja, microcement är som betong och det halkar inte i alla fall. Utomhus är bättre att använda Microcement Base, på grund av det blir skrovligt (microcements kornet är 0,41 mm tjock). 

Hur långt brukar ta jobbet ?

Appliceringen tar 3 dagar för 25–30 kvm (fler dagar om man inte är proffs).

2 dagar efter jobbet får man inte trampa på ytan.

Efter dessa 2 dagar kan man gå försiktigt (utan att dra på golvet saker som kan repa microcement) men man  får inte använda kemiska vätskor för att städa microcements ytan.

Efter 9–10 dagar kan man använda microcements yta som vanligt.

 

Är microcement tät ?

Microdur och Microlevel är tät på grund av lacken. Lacken är polyuretan. Det finns vattenbaserad lack och lack med lösningsmedel.

Vattenbaserad lack är mer miljövänlig och vi rekommenderar att ni använder den.

Lacken består av två komponenter. Det är två vätskor som blandas i rätt proportion. Det ger matt, halvblank eller blank finish yta.

En av dessa två komponenter som lacken består av är Hårdare(Hardener) som blir till plast när komponenten torkar sig (Härdaren brukar bli 20 % av lacken, men det kan bli tills 40 % vattenbaserad).

Problemet är att lacken kan skadas med något objekt som är vass och då microcement kan börja att suga in vätskor och missfärgas på grund av skadan. 

OBS! Microcement skadas inte,  bara lacken skadas !

Ett annat vanligt problem är i duschområde. Man duschar med varmvatten som rinner ner till avloppet, samtidigt kommer upp ångan. Så gör ångan eller/och varmvatten  att plast som innehåller lacken blir mjuk och porerna brukar öppnas , så börjar microcement att suga in vätskor och börjar missfärgas. Missfärgningen kan ta upp till några år om man applicerar direkt på tätskikten. Om man har applicerat på kakel och klinker kan missfärgningen även ta några månader

På grund av det rekommenderar vi inte vanligt microcement till duschrum eller bänkskivor. Det spelar ingen roll av det är Cemher eller andra tillverkare/märke.

Självklart den microcement andas, mer eller mindre beror på hur mycket lack finns i microcement.

MicrOne är tät själv, utan lack. Det låter inte vatten gå igenom men låter microcement andas, d. v. s., fuktigheten kan gå igenom.

MicrOne fungerar perfekt alla ytor inomhus och fasader. Det är den lättaste microcement att applicera på grund av man kan fixa defekter efteråt utan att göra om allt.

Microröck är helt tät och låter inte andas golvet. Det är extremt hårt (nästan dubbelt än vanlig microcement). Det fungerar för utomhus, badkar, offentlig plats som hotell, restaurang, butik( golvet) och också för poolen med en speciell lack och system (Microröck ersätter micropool).

 

Får man applicera en gång microcement Base och en gång Fino/Medio ?

Microcement Base fungerar för att undvika sprickor. Microcement Base brukar bli 1 mm tjock per lager.

Om man använder glas fibernätet kan det bli mycket svårt att täcka glas fibernätet bra med bara ett lager, därför om man behöver glas fibernätet borde man applicera microcement Base två gånger.

Man kan applicera microcement Base bara en gång om underlaget är helt stabilt. Stabilt betyder inga skarvar, inte till golvet eller ytor som har ett stort slitage.

Att applicera microcement Fino och Medio en gång är möjligt men det är svårt att få en slät yta och färgen kan bli lite diffus, på grund av varje lager brukar bli 0,5 mm.

Microcement Base är alltid lite skrovligt och det är svårt att göra helt slät yta med bara en applicering av microcement Fino eller Medio. 

Skillnadspris är liten, men det är viktigt att välja rätt produkt för att undvika onödiga problem. 

I alla fall, fråga gärna !

 

Vilken underhållning har Microcement ?

Microcement är ett material som är stark och tål alla vanliga rengöringsmedel som man använder hemma, men man borde undvika blekmedel eller andra starka rengöringsmedel (ammoniak och så vidare ).

Microlevel och Microdur (vanlig microcement) är tät på grund av lacken. Den lacken slitas ut vid tiden. 

Man måste applicera igen polyuretan (Aquamax + hardener) när Microcement börjar att absorbera vätskor.

När ?

Om man ser på att microcement ändrar färgen på grund av vatten eller vätskor betyder att polyuretan (Aquamax) är utslitet och Microcement är inte helt tätt som microcement borde bli.

Man måste vänta att microcement torkar sig (man får använda torkare för att accelerera processen), då försvinner fuktighet flackar,  och sen applicerar man lacken (polyuretan ) igen.

Microröck och MicrOne har ingen underhållning. Den missfärgas inte på grund av lacken, men det blir bättre också om man målar med lacken efter några år.

På grund av det rekommenderar vi bara MicrOne och Microröck

 

Har du fler frågor?

Vi är här för att hjälpa till! Det finns inga dumma frågor när det gäller microcement. Tveka inte att kontakta oss om du har några ytterligare funderingar eller behöver mer information. Vi ser fram emot att hjälpa dig!